Is Coffee Gluten-Free? It’s Complicated

Is Coffee Gluten-Free? It’s Complicated

Czy próbujesz nowego planu żywieniowego, czy też testujesz dietę eliminacyjną, która nie zawiera glutenu, mogłeś zadać sobie pytanie: czekaj, czy kawa jest bezglutenowa? Cóż, odpowiedź jest nieco bardziej skomplikowana niż „tak” lub „nie”. Ale oto dobra wiadomość: Jeśli rezygnujesz z glutenu, niekoniecznie będziesz musiał zrezygnować z porannej filiżanki kawy. Ale prawdopodobnie będziesz musiał powiedzieć tak długo do tego pumpkin spice latte. Nie martw się, wyjaśnimy to.

Kawa może być zanieczyszczona na etapie przetwarzania

Jak wyjaśnia Julie Stefanski, zarejestrowany dietetyk i rzecznik Academy of Nutrition & Dietetics, kawa jest naturalnie bezglutenowa i byłaby tylko potencjalnym źródłem glutenu, gdyby była zanieczyszczona pszenicą, żytem lub jęczmieniem. Ale to jest, gdzie to się robi podstępne. Chociaż zwykła kawa jest technicznie bezglutenowa, ziarna mogły zostać zanieczyszczone, jeśli były przetwarzane przy użyciu sprzętu w zakładzie, który zajmował się również produktami zawierającymi gluten. Jeśli więc jesteś zaniepokojony tym problemem, możesz zostać swoim własnym baristą i kupić czyste, organiczne ziarna kawy do zmielenia w domu.

Zanieczyszczenie glutenem może również wystąpić w kawiarni

Pamiętaj, że zanieczyszczenie krzyżowe może również wystąpić w restauracjach i kawiarniach, zwłaszcza jeśli używają one tego samego ekspresu do parzenia wszystkich rodzajów kawy, w tym aromatyzowanych. Na przykład, aromatyzowane napoje kawowe Starbucksa, takie jak PSL, nie mogą być uważane za bezglutenowe ze względu na możliwość zanieczyszczenia krzyżowego z innych produktów, plus składniki mogą się różnić w zależności od sklepu. Jeśli dodajesz do nich śmietankę kremówkę, syropy i cukier, zwiększasz szanse na to, że gluten wkradnie się do napoju; niektóre śmietanki w proszku mogą zawierać gluten, zwłaszcza te aromatyzowane, ponieważ zawierają środki zagęszczające i inne składniki zawierające gluten, takie jak mąka pszenna. Pamiętaj więc, aby zawsze dokładnie sprawdzać etykiety składników.

Unikaj zanieczyszczenia glutenem dzięki specjalnym markom

Wielkie marki, takie jak Coffee-Mate i International Delight są uważane za bezglutenowe, ale możesz również spróbować specjalnej marki, takiej jak Laird Superfood creamers, które nie zawierają nabiału, są wegańskie i bezglutenowe, jeśli martwisz się o tego typu zanieczyszczenia lub jeśli jesteś wyjątkowo wrażliwy na śladowe ilości glutenu.

As for pre-flavored coffee blends (think chocolate hazelnut or French vanilla), they are generally considered gluten-free. Stefanski mówi, że w Stanach Zjednoczonych rzadko spotyka się sztuczne aromaty, które są wytwarzane z jęczmienia lub pszenicy. Ponadto, ilość substancji smakowych zawierających gluten w tych mieszankach byłaby bardzo mała w porównaniu z całym dzbankiem zaparzonej kawy. (Zgodnie z wytycznymi Amerykańskiej Agencji ds. Żywności i Leków, produkt może być oznaczony jako „bezglutenowy”, jeśli zawiera 20 części na milion glutenu lub mniej.)

Niestety, środki aromatyzujące używane do produkcji tych mieszanek mogą mieć bazę alkoholową, która zazwyczaj pochodzi z ziaren, w tym glutenu. I chociaż proces destylacji powinien usunąć białko glutenu z alkoholu, może on nadal powodować reakcję u tych, którzy są bardzo wrażliwi, nawet jeśli ilość glutenu jest maleńka. Jeśli jednak zwykła, czarna kawa nie jest dla ciebie, wypróbuj kawy Expedition Roasters, które są certyfikowane jako bezglutenowe i wolne od alergenów, a występują w smakach godnych Dunkin’ Donuts, takich jak coffee crumb cake, churro i blueberry cobbler.

Pozostań także z dala od kawy rozpuszczalnej. W badaniu opublikowanym w Food and Nutrition Sciences w 2013 r. stwierdzono, że kawa rozpuszczalna powoduje reakcję na gluten u osób z celiakią, ponieważ była zanieczyszczona śladowymi ilościami glutenu. Badacze doszli do wniosku, że czysta kawa była prawdopodobnie bezpieczna dla osób z celiakią lub wrażliwością na gluten. Jeśli kawa rozpuszczalna jest dla ciebie zbyt wygodna, spróbuj Alpine Start, która jest bezglutenową kawą rozpuszczalną dostępną w smakach coconut creamer latte i dirty chai latte, oprócz zwykłej.

Gluten i kawa mogą być złą kombinacją dla wrażliwych żołądków

Ale gluten nie jest jedyną rzeczą, o którą musisz się martwić. Ponieważ osoby z celiakią lub nieceliakalną wrażliwością na gluten mają już wrażliwy układ pokarmowy, kofeina zawarta w kawie może go łatwo podrażnić i wywołać objawy żołądkowo-jelitowe podobne do niepożądanej reakcji na gluten, takie jak biegunka, ból brzucha i skurcze. Wiadomo, że kawa wywołuje takie efekty u osób z „normalnym” układem trawiennym, więc mogą one być bardziej wyraźne u osób z nietolerancją glutenu.

„Należy pamiętać, że szczególnie w przypadku nowo zdiagnozowanych osób z celiakią lub tych, którzy wciąż zmagają się z problemami trawiennymi, ogólne trawienie może nie działać dobrze” – mówi Stefanski. „Nawet jeśli kawa sama w sobie nie zawiera glutenu, kwasowość kawy może powodować objawy takie jak ból brzucha, refluks, a nawet biegunka. Rozcieńczanie kawy ciepłym mlekiem bezlaktozowym lub mlekiem migdałowym może pomóc w łagodzeniu objawów, jeśli po prostu nie możesz zerwać z nałogiem picia kawy.

Jeśli trzymasz się diety bezglutenowej, ale nadal doświadczasz objawów i myślisz, że kawa może być winowajcą, spróbuj wyeliminować ją na tydzień. Aby dostarczyć sobie kofeiny, popijaj czarną lub zieloną herbatę. Po tygodniu spróbuj wprowadzić kawę z powrotem do swojej diety, po jednej filiżance na raz i monitoruj efekty.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *